Tid for å gå «Beyond»

Team Aker Dæhlie har en ambisjon om å gå «beyond».

Derimot hva betyr egentlig dette i praksis?

Helt grunnleggende og konkret handler det om integrering og inkludering. Team Aker Dæhlie ønsker å skape like muligheter til å prestere, uavhengig av funksjonsnedsettelse, kjønn, alder eller nasjonalitet.

For skisesongen 2023-2023 gjorde Team Aker Dæhlie ett bevist valg for allrounddelen av laget. Allroundlaget skulle være ett lag med både norske og internasjonale utøvere. I sesongen 2022-2023 var det britiske laget en del av Team Aker Dæhli, men det var ingen felles treninger eller samlinger med andre deler av teamet. Spol frem til inneværende sesong og laget har nå 16 utøvere fra 8 nasjoner. Utøverne har trent sammen i det daglige og på samlinger. På samlinger har det også vært utøvere fra langløp og NextGen, inkludert parautøvere.

Et annet mål har vært å skape kjønnsbalanse, dvs gi like mange kvinner som menn muligheten å satse på drømmene sine. I dag er det 9 menn og 7 kvinner på allrounddelen av TAD. Vi har en vei å gå vi også, men vi er ikke langt unna. 

Team Aker Dæhlie har lykkes med å skape et miljø hvor trenerne jobber på tvers, uavhengig av om løperen er norsk, britisk, irsk, latvisk, kinesisk, kvinne, mann, OL-utøver, PL-utøver, allrounder eller langløper. Dette mener vi er en styrke da en kan få flere perspektiver på treningsarbeidet, eller når en må søke støtte om en møter «utfordringer». Vi er ikke i mål med å skape like muligheter, men vi mener vi er på vei i rett retning. Selv om utøverne representerer sine respektive nasjoner i verdenscupen, reiser og bor en så mye det lar seg gjøre sammen. I tillegg samarbeider en på smurning, sekundering og gps-analyser. Vi er en familie som jobber mot felles og individuelle mål, til tross for våre forskjeller og ulikheter.

Vi tror genuint at det å jobbe sammen er positivt på flere måter for prestasjonene, samt for langrennssporten som våre hjerter banker for. For det første gir det mulighet til kompetansedeling mellom ulike utøvere og treningskulturer, utover internasjonal matching på treningene. Det gjør noe med utøverne å daglig høre ulike språk og meninger, men på samme tid jobbe mot like mål.

Slagordet «sterke sammen», er noe mange bedrifter og lag ofte kommuniserer. Vi tror sterkt på at vi blir sterkere sammen, og vi prøver aktivt å etterleve å være ett lag. Ett konkret eksempel på nettopp dette var når Thomas Maloney Westgaard, som går for Irland, ble nummer 11 under første verdenscuprenn i Ruka. Han ble for første gang beste trønder i et verdenscuprenn. Skiene ble smurt sammen med det britiske landslaget, og skiene var lånt av hans lagkamerat og konkurrent, kinesiske Wang Qiang. Når Thomas ikke deltar i verdenscupen, bor og trener han i Trondheim med de øvrige i Team Aker Dæhlie. Gruppen med ulike farger på sine pass har ukentlige fellesøkter, hvor både langløpere, allround, kvinner og menn er «på start». Her har trolig både Thomas, Astrid Ø Slind og Andrew Musgrave nytt godt av å ha noen faste likesinnede å trene regelmessig sammen med i sesongforberedelsene.

Eksempelet ovenfor viser også at det å gå «beyond» er noe som utvikler seg som en konsekvens av at en våger å gjøre noe nytt, samt benytter styrkene en har på tvers av ulikheter eller nasjoner. Er vi i mål? Har vi lykkes? Vi må dessverre anerkjenne at det fremdeles er en lang vei å gå før det blir full likestilling og integrering. Mer må gjøres for at kvinner får like muligheter, og enda mer må tilrettelegges for at parautøvere får den oppmerksomhet og respekt de fortjener. Skal Team Aker Dæhlie lykkes må flere engasjere seg i å skape like muligheter for flere. Vi kan ikke gjøre dette alene. Startskuddet har gått, men det er et stykke igjen. Vi håper vår spede innsats kan inspirere og motivere flere til å delta med å gjøre langrenn BEYOND. Det vil alle tjene på.

Skrevet av Knut Nystad, Jostein Vinjerui og Hans Kristian Stadheim

Next
Next

Time to go Beyond